Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie >

Stoppen met roken? Uw zorgverzekering betaalt mee!

De landelijke actie Stoptober wordt dit jaar al weer voor de elfde keer georganiseerd. Sinds 2014 worden rokers gestimuleerd om in de maand oktober 28 dagen lang niet te roken. Dat geldt niet alleen voor sigaretten- en shagrokers, maar ook voor vapers.

Stoptober: stoppen met roken campagne
Nieuws
Datum: 03-10-2024

Stoptober is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle campagne. Het is, elk jaar opnieuw, voor duizenden mensen de eerste stap om hun verslaving achter zich te laten. Het principe is eenvoudig: wie 28 dagen niet rookt, heeft veel meer kans om definitief te stoppen.

Sociale steun

Via de speciale Stoptober App, sociale media en online community’s kunnen deelnemers ervaringen met elkaar delen en elkaar motiveren. Voor veel rokers werkt dit goed omdat ze samen met anderen een poging doen. Volgens het Trimbos-instituut zijn die sociale steun en het gevoel van saamhorigheid belangrijk om succesvol te stoppen.

Hoe werkt Stoptober?

Meedoen aan Stoptober begint met registreren via de Stoptober-app. Die helpt deelnemers met tips, motivatie en een dagelijkse update over hun voortgang. Zo houdt de app bij hoeveel sigaretten u niet heeft opgestoken, hoeveel u heeft bespaard en wat de gezondheidsvoordelen zijn. In online community's op onder andere Facebook helpen deelnemers elkaar om moeilijke momenten door te komen, maar ook om successen te vieren.

Verdubbel de kans op succes

Alleen op wilskracht stoppen met roken is slechts voor weinigen weggelegd. Artsen adviseren daarom om ook gebruik te maken van nicotinevervangers of medicijnen in combinatie met begeleiding. Dat verdubbelt namelijk de kans op succes.

Hulp bij stoppen met roken vergoed

Alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding of coaching bij het stoppen met roken vanuit de basisverzekering. Ook betaalt u hiervoor geen eigen risico. De voorwaarden voor de vergoedingen kunnen wel per zorgverzekering verschillen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan even contact met ons op voor meer informatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.